Pages

Subscribe:

12 Haziran 2013 Çarşamba

Beşiri İlçe Tanıtımı 5

İlçemizde T.C. Ziraat Bankası bulunmaktadır.
BEŞİRİ İLÇE İDARE
İdari Yapısı
Beşiri 889 km2’ lik alanıyla Batman’ ın Doğusunda yer almakta olup, Garzan çayına paralel uzanmaktadır. İlçemiz, doğusunda Siirt İli Kurtalan ilçesi, Kuzeyinde Kozluk ilçesi, Güneyinde Hasankeyf ilçesi, Batısında Batman ile çevrilidir.

İlçemiz, Cumhuriyet döneminde Kobin adıyla Siirt İlinin Garzan ilçesine bağlı küçük bir köy iken, 1926 yılındaki sel felaketi sonucu Diyarbakır İline bağlı Elmedine kazasının buraya taşınması ile BEŞİRİ adını alarak Siirt İline bağlı ilçe durumuna gelmiştir. Daha sonra 1990 tarihinde Batman İline bağlanmıştır.

Beşiri ilçe merkezinde bir, İkiköprü Beldesinde bir olmak üzere toplam iki belediyemiz ve 52 köyümüz ile bu köylere bağlı 62 mezramız bulunmaktadır. İlçe merkezinde 5, İkiköprü Beldesinde 3 olmak üzere toplam 8 mahallemiz mevcuttur.

Köylerimiz çoğunlukla Garzan çayı kenarında ve İlçenin doğu kısmında kurulmuştur.
BEŞİRİ İLÇE ULAŞTIRMA VE ALTYAPI
Ulaştırma ve Altyapı
İlçemiz dahilinde elektriksiz köy bulunmamaktadır.

İlçemizin su ihtiyacını toplam 300 tonluk iki adet su deposu ile kaynak suyundan karşılanmaktadır.

İlçe merkezinin % 85’ i, İkiköprü Belediyesinin ise % 50’ sinin kanalizasyonu tamamlanmış bulunmaktadır. Köylerimizde kanalizasyon sistemi bulunmamaktadır.

İlçemizde posta ve telekom hizmetleri posta işletmesi ve telekom şube şefliği tarafından yürütülmektedir. İlçemizde telefonsuz köy bulunmamaktadır. Şehirlerarası görüşmeler fiberoptik ve Radyo sistemi ile yapılmaktadır. 480 radyo kanalı, 1920 fiberoptik kanalı mevcut olup, şuanda 90 kanal faaldir. 30 kanal giriş, 30 kanal çıkış ve 30 kanalda özel durumdadır. İlçemizde Türkcell, Telsim, Avea Şirketlerinin cep telefon şebekeleri mevcuttur.

İlçemize bağlı İkiköprü beldesi, Çevrimova, Beyçayırı, Beşpınar, Doğankavak, Bahçeli, Beşpınar, Asmadere ve Oğuz köylerinde de küçük santral mevcut olup, fiberoptik ve Radyo-Ling sistemi ile faydalanılmaktadır. .

İlçemiz de TV yayınlarından TRT 1, TRT 2, TRT 3, TRT 4 ve Belediye tarafından kıra dağına yerleştirilen vericiler sayesinde 7 özel kanal bu vericiler yardımıyla ilçemiz ve köylerinde izlenmektedir.

İlçemizin Batman’ a uzaklığı 16 km. olup, ana ulaşım yolu Siirt-Batman karayoludur.
BEŞİRİ İLÇE EKONOMİ
Ekonomik Faaliyetler

İlçemizde ki sanayi kuruluşları 1972 yılında kurulan Uğurca Köyü Güzelleştirme ve Kalkınma Kooperatifi Un ve Mercimek Fabrikası ile Organize Sanayi Bölgesinde All Alçı Fabrikası, GAP Halı Fabrikası ve Batman Un Fabrikası faaliyet göstermektedir.

İlçe merkezinde küçük çapta esnaf ticareti göze çarpmaktadır. Halkın temel geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır. Aktif nüfusun % 80’ ni ziraat kesiminde, % 20’ si toplum hizmeti kesiminde faaliyet göstermektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sayfamızı Beğenmenizle
Mutluluk Duyarız